Doğru kitap seçimi nasıl olmalıdır?

Doğru kitap seçimi nasıl olmalıdır?

Doğru Kitap Seçimi Nasıl Olmalı

Küreselleşen dünya ve gelişen teknoloji her geçen gün bilgiyi ve bilgi kaynaklarını daha önemli hale getirdi. Hatta sadece bilgi değil bilgiye hangi kaynakları, nasıl kullanarak ulaşabileceğini bilmek de önemli artık... Bilginin ve bilgi alışverişinin öneminin bu kadar arttığı günümüzde internet gibi bir aracın olması bilgi alışverişini hızlandırmış olsa da ne yazık ki gerçek ve sanal dünyalar kirletilmiş bilgilerle dolu, yani doğru gibi görünen ama aslında doğru olmayan bilgiler inanılmaz bir hızla yayılmaya devam ediyor. İşte bu noktada nitelikli bilgi kavramı öne çıkıyor. Her ne kadar teknoloji insanoğlunun Mars’a robot göndermesini bile mümkün kılacak seviyeye gelse de yüzyıllardır değişmeyen en güvenilir bilgi kaynaklarının hangisi olduğu belli: Kitaplar. Peki alacağımız bir kitabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz ya da doğru kitabı nasıl seçebiliriz, şimdi bu konuya değinelim.

 

Okumak İstediğiniz Alanı Belirleyin

Doğru kitap seçimi yapmak için öncelikle hangi alanda okumak istediğinize karar vermeniz gerekir. Örneğin fantastik tarzda roman okumayı seven biriyseniz araştırma-inceleme veya tarih kitapları sizin için sıkıcı gelebilir. Ya da roman okumayı sevmenize rağmen felsefeden hoşlanmıyorsanız Sophie’nin Dünyası gibi niş bir kitaptan haz almayabilirsiniz. Bu yüzden ilk önce neyi sevip neyi sevmediğinize karar verip okumak istediğiniz kitap türünü buna göre belirlemelisiniz.

 

Yaş Grubunu Dikkate Alın

Almak istediğiniz kitap kendiniz için değil de bir arkadaşınız, dostunuz veya akrabanız da olabilir. Doğru kitabı seçmek adına kitap hediye edeceğiniz kişinin hangi yaş grubunda olduğuna da dikkat etmeniz gerekir. Örneğin henüz ergenlik dönemindeki genç bir bireye edebi dili ağır kitaplar vererek okumaktan soğutmak yerine, gençlere yönelik akıcı ve hoş bir dile sahip kitap hediye etmek daha isabetli bir karar olacaktır.

 

Kitap Eleştirilerini Okuyun

Günümüzde kitapları inceleyen, tanıtan ya da kitaplar hakkında olumlu veya olumsuz eleştiriler yapan birçok internet sitesi ve bireysel blog mevcut. Aldıktan sonra pişman olup “Hiç beklediğim gibi bir kitap değilmiş.” dememek için kaliteli tanıtım ve eleştiri yapan sitelerden yararlanabilirsiniz. Böylelikle kitap aldıktan sonra hoş olmayan sürprizlerle karşılaşma olasılığınız en aza iner.

 

Kitap Kapağına Kanmayın

Kitap alırken yapılan seçimlerde içine en çok düşülen hatalardan biri de kitap içeriği hakkında bir bilgiye sahip olmadan, sadece kapak veya kitap ismi beğenildiği için o kitabı almaktır. Ancak ne yazık ki popüler kültürün bir getirisi olarak allanıp pullanmış bir kapağa sahip ya da çok şaşaalı bir isme sahip her kitap, kapağında vadettiği değeri okuyucularına sunamayabiliyor. Bu yüzden kitapçılarda ilk defa görüp dışını beğendiğiniz için aldığınız bazı kitaplar size umduğunuzu veremeyebilir. Hakkında araştırma yaptıktan sonra kitabı almak daha iyi bir yöntem olacaktır.

 

Beğendiğiniz Yazar veya Yayınevlerini Takip Edin

Herkesin yazılarını ve kitaplarını okumaktan hoşlandığı yazarlar veya yayınevleri olabilir. Bir yazarın kitaplarında kullandığı dile aşina olmak kişinin o kitabı sevmesini ya da daha kolay anlamasını sağlayabilir. Zaten kitap okuma alışkanlığını kazanmanın en önemli şartlarından biri de okumayı sevmektir. Bu sebeple, doğru kitap seçimi yapmak adına sürekli kitaplarını okuduğunuz için bilgi birikimine ve edebi kişiliğine güvendiğiniz ve sevdiğiniz yazarları, kaliteli kitap çıkarma yönünden başarılı bulduğunuz yayınevlerini, kendilerine ait sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Böylece en güncel kitapları takip edebilir, doğru kitap seçiminde bulunma şansınızı arttırabilirsiniz.

Henüz hiç yorum yapılmamış, ilk yorum yapan sen ol!


Yorum Yaz

Oturum Aç Kayıt Ol Parolamı Unuttum Sıkça Sorulan Sorular